27 dub

Založení s.r.o. v roce 2014

založení s.r.o. správná cesta k cíli

S počátkem roku 2014 vstoupil v účinnost nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích. Nahradily především starý občanský a obchodní zákoník. Neboli dva základní kodexy. Nyní lze začít s vlastním podnikáním přes s.r.o. se základním kapitálem již od 1 Kč, ale současně jsou kladeny vyšší nároky na odpovědnost jednatelů společnosti.

 

  

Založení s.r.o., tj. společnosti s ručením omezeným je jedna z nejoblíbenějších možností podnikání v České republice.

Hlavní a asi nejzajímavější změnou v zákoníku je změna výše základního kapitálu. Založení s.r.o. sice není jednodušší, neboť byrokracie zůstává, ale právní forma podnikání s.r.o. je nyní dostupná mnohem širšímu okruhu podnikatelů. Dříve bylo potřeba v souvislosti se založením s.r.o. složit základní kapitál ve výši minimálně 200.000 Kč, nyní stačí pouze 1 Kč. Celý proces je však i nadále administrativně a časově náročný.

Se snížením minimální výše základního kapitálu na 1 Kč jde ale ruku v ruce zvýšení odpovědnosti za vedení s.r.o. Pokud např. jednatel společnosti nejedná jako správný hospodář a přivede společnost k úpadku, bez toho, aby učinil kroky k záchraně společnosti, soud může rozhodnout, že se to dotkne i jeho vlastního majetku.

Zákon o obchodních korporacích klade důraz na to, za jakých podmínek je možné majetek z firmy vyvádět. Hlavně společnosti nově podléhají tzv. testu insolvence, který jim zakazuje vyplácet zisk či jakékoliv zálohy na něj v případě, že by si tím přivodila úpadek.

Smlouva o výkonu funkce musí nově obsahovat údaje o veškerých odměnách (včetně odměn ze zisku), které jsou poskytovány členu orgánu. Pokud smlouvy o výkonu funkce nejsou uvedeny do souladu s novým zákonem nejpozději do šesti měsíců ode dne jeho účinnosti, stává se výkon funkce automaticky bezplatným.

Také nově přichází změna konceptu standardu péče členů orgánů, který vycházel z principu tzv. pravidla podnikatelského úsudku, známého ze zemí angloamerické právní kultury.


Tento princip vychází z domněnky, že každý člověk je samostatný, má znalosti či jedná se znalostí věci, je opatrný a kvalifikovaný. Očekává se, že subjekty se v právních vztazích chovají odpovědně a obezřetně. Je předpokladem, že pokud někdo přijme funkci člena představenstva, musí si uvědomovat jak náročné to je a že to zvládne fyzicky, psychicky i s ohledem na znalosti. Pokud udělá chybu nebo něco zanedbá, nemůže se na nic vymlouvat.

Uplatnění zdravého podnikatelského úsudku v reálu vypadá také tak, že když obchodník uzavře obchod s čerstvě zapsanou společností s ručením omezeným, jejíž kapitál je 1 Kč, předpokládá se, že si prověří její finanční situaci a pokud není přesvědčen o její dostatečné solventnosti, nechá si například zaplatit předem a poté teprve dodá zboží apod.


Založení s.r.o. je stále vhodným způsobem, jak začít bezpečně podnikat. Chcete-li založit s.r.o. bez komplikací a průtahů, bez zbytečné byrokracie a obíhání úřadů, kontaktujte profesionály z ELITE CZECHIA, s.r.o.

 

Chcete ušetřit čas, nervy a peníze?

  Chci založit s.r.o.  

  Spěchám, chci s.r.o. ihned  

  Kontakt  

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

  • ELITE CZECHIA účetní a daňová kancelář, s.r.o.
     
     
     
  • Londýnská 730 / 59
     
     
     
  • 120 00 Praha 2 - Vinohrady
     
     
     
  • Telefon.: 773 56 11 00

KDY NÁS ZASTIHNETE

Jsme Vám k dispozici po předchozí dohodě od Pondělí do Pátku od 8:30 do 18:00 hodin.